Zorgprogramma diabetes
Het zorgprogramma diabetes is bedoeld voor alle patiënten van onze praktijk met de diagnose diabetes type 2.
Wat is diabetes?
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker uit het bloed door het lichaam wordt opgenomen. De alvleesklier produceert dit hormoon. Bij diabetes werkt de alvleesklier niet goed meer. De alvleesklier maakt te weinig of soms helemaal geen insuline meer aan. Suikers uit voeding hopen zich daardoor op in het bloed. Diabetes wordt daarom ook wel suikerziekte genoemd.
Het ophopen van suikers in het bloed geeft klachten als;
- Dorst
- Vermoeidheid
- jeuk,
- veel plassen
- slecht genezende infecties en wonden
Op lange termijn kan diabetes leiden tot schade aan:
- hart en vaten
- nieren
- ogen
- zenuwstelsel
- voeten
Doel van het zorgprogramma diabetes
Diabetes is een chronische ziekte. Diabetes is niet te genezen. Met een gezonde levensstijl en de juiste zorg kunnen de lange termijn gevolgen van diabetes worden beperkt of voorkomen. Onze POH Somatiek kan u daarbij helpen. Met behulp van medicatie, structurele controles en leefstijlcoaching begeleid de POH Somatiek u bij het onder controle houden van uw diabetes.
Inhoud van het zorgprogramma diabetes
Als u diabetes-symptomen en/of klachten heeft, kunt u contact opnemen met de huisarts. De huisarts zal bloed afnemen om het suikergehalte in uw bloed te meten. Afhankelijk van de uitslag wordt vastgesteld of u diabetes heeft. Als de huisarts u de diagnose diabetes type 2 geeft, verwijst de huisarts u naar de praktijkondersteuner (POH) somatiek. U maakt een afspraak bij de praktijkondersteuner via onze assistentes.
Meerdere malen per jaar zal de POH u oproepen voor controle. Tijdens deze controles bespreekt de POH uw welbevinden en klachten, verricht zij lichamelijk onderzoek (bijvoorbeeld gewicht en bloeddruk) en wordt uw bloed onderzocht.
De praktijkondersteuner bespreekt de onderzoeksresultaten met uw huisarts. Hoe uw
traject eruit zal zien, is afhankelijk van uw onderzoeksresultaten.
Zorgverleners in het ketenzorgprogramma diabetes
Gezonde voeding, beweging en een gezond gewicht zijn belangrijke onderdelen van de behandeling van diabetes type 2. Daarom werkt de praktijkondersteuner nauw samen met de podotherapeut, pedicure, diëtist en optometrist. Oftewel een keten van zorgverleners. Ook de apotheker is nauw betrokken bij dit traject. Deze levert medicijnen, geeft informatie en ondersteunt met instructies. Dit alles onder de regie van uw huisarts.
Meer weten over diabetes?
Op de volgende websites vindt u belangrijke informatie over diabetes type 2:
www.diabetesfonds.nl
www.thuisarts.nl
Vragen en aanmelden
Heeft u vragen over uw ziekte of over het zorgprogramma? Stel ze aan de POH Somatiek. Aanmelden voor het zorgprogramma gaat in overleg met uw huisarts.