Actinische Keratosen – Huisartsenpraktijk Bohemen – ‘s-Gravenhage
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Bohemen
Laan van Meerdervoort 1318 2555 CG
's-Gravenhage

Actinische Keratosen

Wat zijn Actinische Keratosen?

Actinische Keratosen zijn kleine, ruwe, verdikte plekjes op de huid. Die verdikking ontstaat doordat de huidcellen abnormaal uitgroeien. De kleur varieert van huidkleurig tot lichtbruin. Deze huidafwijking ontstaat vooral in het gelaat en op de handruggen. Actinische Keratosen zijn het gevolg van (teveel) ultraviolette straling (o.a. zonlicht). Ze moeten beschouwd worden als (mogelijk) voorstadium van huidkanker.

Wat is het doel van het zorgprogramma?

Het doel van het zorgprogramma is het vroegtijdig opsporen van Actinische Keratosen. Door het vroegtijdig opsporen, behandelen en controleren van patiënten met Actinische Keratosen kan de ontwikkeling van huidkanker voorkomen worden.

Voor wie is het zorgprogramma Actinische Keratosen bedoeld?

Patiënten die ingeschreven staan bij Huisartspraktijk Bohemen en bekend zijn met of met verdenking op Actinische Keratosen.
Patiënten met onderstaande kenmerken, lopen een groter risico op het krijgen van Actinische Keratosen:

  • > 60 jaar met een licht huidtype (blond of rood haar en blauwe ogen);
  • lang in de tropen hebben gewoond;
  • langdurig medicijnen hebben gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken, voor ziektes zoals Reuma, SLE, Crohn, Collitis Ulcerosa;
  • kalende mensen met een licht huidtype.

Wat houdt het zorgprogramma Actinische Keratosen in?

De huisarts controleert tijdens een regulier consult of er (nieuwe) huidaandoeningen aanwezig zijn bij patiënten met Actinische Keratosen of bij patiënten die een grotere kans hebben de klachten te ontwikkelen. Indien dit het geval is, kan de huisarts er voor kiezen om de Actinische Keratosen direct te behandelen of u samen met de dermatoloog nogmaals te controleren.

De behandeling

De Actinische Keratosen kunnen lokaal worden behandeld met stikstof. Plekjes kunnen ook worden behandeld met Efudix crème, een crème die de celgroei remt. Indien nodig kan uw huisarts een biopt nemen van de Actinische Keratosen om te onderzoeken of het niet kwaadaardig ontwikkelt. Samen met u wordt een controleschema opgesteld.
Daarnaast wordt er afgesproken dat u een afspraak maakt wanneer zich nieuwe plekjes openbaren.

Voordelen zorgprogramma Actinische Keratosen

De voordelen van behandeling door de huisarts zijn:

  • goede controle van verdachte plekken op de huid
  • geen (ziekenhuis) wachttijden tot behandeling (direct toegankelijk bij uw eigen en bekende huisarts)
  • geen effect op uw eigen risico voor de behandeling tijdens bezoek bij de huisarts, wel als u verwezen wordt naar het ziekenhuis of als medicatie wordt voorgeschreven.