Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Bohemen
Laan van Meerdervoort 1318 2555 CG
's-Gravenhage

Ondervoeding bij ouderen

Er is sprake van ondervoeding wanneer u een tekort heeft aan energie, eiwitten en andere voedingsstoffen, wat vervolgens leidt tot nadelige gevolgen: mindere werking van de spieren, een slechtere conditie en ziekteverloop. De huisarts kan u dan verwijzen naar de diëtist.

SNAQ 65+ meting en uitslag

Om vast te stellen of er sprake is van ondervoeding wordt de SNAQ65+ meting afgenomen. De huisarts, praktijkondersteuner of wijkverpleegkundige kan dit voor u doen. Bij deze meting wordt in drie stappen vastgesteld of er sprake is van ondervoeding of een verhoogd risico daarop. Gewichtsverlies, de omtrek van de bovenarm, eetlust en functionaliteit zij de pijlers waarop wordt gemeten. De uitkomst is eenvoudig: groen betekent een laag risico op ondervoeding, oranje een matig risico en rood een verhoogd risico. Wanneer de score rood is wordt u verwezen naar de diëtist.

Wat u zelf kunt doen om ondervoeding te voorkomen

1)Gewichtsverloop

Uw gewichtsverloop kunt u eenvoudig bijhouden door één keer per maand op (dezelfde) weegschaal te gaan staan. Zo kunt u veranderingen in uw gewicht volgen. Wanneer u meer dan 4 kg in een half jaar tijd onbedoeld afvalt, adviseren we om contact op te nemen met uw huisarts.

2)Gezonde voeding

Om op gewicht te komen en blijven is gezond en gevarieerd eten van belang. Gezonde voeding bestaat uit verschillende producten. Deze producten vindt u in de Schijf van Vijf.  Klik hier voor de Schijf van Vijf.
Wilt u weten hoeveel u precies moet even om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, maak dan gebruik van de eetmeter. Klik hier voor de eetmeter.

3)Tips om aan te komen

  • Eet meerdere keren per dag. Gebruik naast de drie hoofdmaaltijden ook meerdere (kleine) tussenmaaltijden.
  • Eet rustig en kauw goed.
  • Probeer samen met anderen te eten. Samen eten is gezelliger en bevordert ongemerkt de hoeveelheid die u eet.
  • Kies voor volle producten, zoals volle kwark, volle melk, margarine en olie. Vermijd lightproducten, zoetstof en vetarme producten.
  • Besmeer brood royaal met boter of margarine en gebruik dubbel broodbeleg.
  • Bereid de warme maaltijd met wat extra bak- en braadproducten, room of olie. Een saus of jus maakt de maaltijd smakelijk en energierijker. U kunt ook mayonaise gebruiken.
  • Het is belangrijk minstens 1½ liter vocht te drinken.
  • Kies voor energierijke/calorierijke dranken, zoals melkproducten, vruchtensappen en ontbijtdranken.
  • Eet afwisselend warme, koude, zoete en hartige gerechten.
  • Zorg ervoor dat er genoeg voedingsmiddelen in huis zijn.
  • Lichaamsbeweging: een kleine wandeling in de buitenlucht kan de eetlust bevorderen.
  • Lees het boek ‘Kom op, kom aan!’ van Suzanne Bader, uitgeverij Lannoo (ISBN 978-90-209-8045-5 – NUR 860)

Meer weten?

www.voedingscentrum.nl
www.thuisarts.nl
www.stuurgroepondervoeding.nl